Nieuwe regels

Categorie A1
Als je jonger bent dan 20 jaar, krijg je eerst te maken met de lichte motor (A1). Motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW;. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op die leeftijd mag je ook al rijlessen volgen, als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens (voertuigbeheersing en verkeersdeelneming) doen voor het rijbewijs A1.
 

Categorie A2
Minimaal 2 jaar na het behalen van A1 kun je overstappen naar de middelzware motor (A2) met een vermogen van maximaal 35kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar . Daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming te doen. Minimaal 2 jaar na het behalen van A2 mag je overstappen naar de motor met onbeperkt vermogen (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming te doen.
 

A2 en A rechtstreeks
Met ingang van 31 december 2013 kunt u het rijbewijs A2 ook rechtstreeks halen. Dus zonder dat u eerst rijbewijs A1 heeft gehaald. Minimumleeftijd voor rijbewijs A2 is 20 jaar. Je kunt ook rechtstreeks je rijbewijs halen voor A minimaal 24 jaar. Voor beide categorieën moet je dan een theorie-examen en de twee praktijkexamens doen.
 

Categorie A
De minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar. U moet minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2. Het is ook mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te behalen. Vanaf 24 jaar mag je direct opgaan voor het rijbewijs A (onbeperkt vermogen). Je moet dan een theorie-examen en de twee praktijkexamens doen.